Kromě čerstvé ricotty se prodávají ještě další tři varianty: salata (slaná) vzniká prosolením, lisováním a sušením, používá se na strouhání, informata (pečená), oblíbená na Sicílii a Sardinii se upeče v troubě, až získá barevnou kůrku a varianta affumicata je vyuzená v kouři z dubového nebo kaštanového dřeva.
Ricotta se používá hlavně při vaření, jako náplň do sladkých koláčů, těstovin, zákusků, někdy přímo do těsta cukroví, naslano do těstovin, ravioli, k lasagním, na pizzu, do salátů nebo k zahuštění omáček.
recepty:
Pasta alla norma
Cannelloni se špenátem a ricottou
Koláč s ricottou
Malfatti
Vepřová panenka a špenátové ravioli
Těstoviny s krémovou rajčatovou omáčkou
'Mparrettati alla Silana
Caserecce s liškami a ragú z divočáka
Pastasciutta con la ricotta
Risotto ai finocchi con ricotta e peperoncino
Fiadone tetičky Normy
Sciusceddu
Tagliatelle alla zucca e ricotta
Gnudi al burro e salvia
Gnocchi di patate con robiola
Těstoviny s vlašskými ořechy
Pennette s ricottou
Linguine s ricottou a bylinkami
Ravioli plněné červenou řepou
Aligot
Tortilla s červenou cibulí a ricottou
Focaccia plněná čekankou s buvolí ricottou
Lasagne se špenátem, ricottou a pestem
Palačinkové trubičky plněné mortadellou
Zelené nočky z ricotty s pancettou a houbami
Polpette z ricotty
Brokolicová frittata
Špenátové lasagne na pánvi
Špagety s růžičkovou kapustou
Rifreddo alla bolognese
Porridge z dýně s růžičkovou kapustou
Pappardelle s hráškem, fenyklem a ricottou
Gnocchi s kurkumou a ricottou na salátu se slaninou
Velikonoční mangoldový koláč s ricottou
Koláč Waldorf
Gratinovaná cuketa s rajčaty a sýry
Lasagne z cukety, parmské šunky a citronové ricotty
Pasta alla norma rivisitata al forno
Fusilli, ricotta e funghi
Těstoviny plněné máslovou tykví a sýrem
Sas cozzulasa
Dýňové gnudi, čekanka a podmáslová omáčka
Zapečená tykev se špenátem
Bílé lasagne se šunkou a sýrem
Velikonoční koláč se špenátem a vejci
Mini palačinkové závitky se šunkou a strakatou náplní
Špagety s růžičkovou kapustou
Pasta alla Norcina