náplň: 415 dkg mangoldu, sůl, 1/2 cibule, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 2 vejce, 42 dkg ricotty, 1/2 lžičky majoránky, mletý pepř, 1/4 šálku strouhaného parmazánu
www.tacos.cz Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Přidejte mangold a 2 lžičky soli a vařte 7 až 10 minut, dokud mangold nezměkne. Sceďte v cedníku a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte zcela vychladnout. Zabalte mangold do kuchyňské utěrky a dobře ho vyždímejte, abyste z něj vymačkali co nejvíce tekutiny. Položte mangold na prkénko a nakrájejte ho na 2cm kousky.
www.tacos.cz Na středně velké pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli na olivovém oleji, dokud nezměkne a nezezlátne, asi 10 minut. Vmíchejte mangold a restujte dalších 5 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Ve velké míse rozšlehejte vejce s ricottou, majoránkou, solí a pepřem podle chuti. Vmíchejte strouhaný parmazán a směs mangoldu. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte koláčovou formu olejem. Větší kus těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na kolo větší než je forma. Těsto přeneste do formy a přimáčkněte ho ke dnu a ke stěnám. Odřízněte přebytečné, ricottovo-mangoldovou náplň rozložte do vzniklé misky. Rozválejte i menší plát těsta na kolo a položte jej na náplň. Okraje spodního i horního těsta esteticky spojte. Nožíkem vyřízněte do horní kůrky 6 malých zářezů, aby mohla unikat pára.
www.tacos.cz Formu položte na velký pečicí plech, aby se zachytily případné kapky. Pečte 1 hodinu a 15 minut nebo dokud těsto nezhnědne. Koláč nechte 10 minut vychladnout. Nakrájejte na klínky a podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.