náplň: 2 hlávky veronské červené čekanky, 2 hlávky červené čekanky z Trevisa, 1/2 šálku červeného vína, 30 dkg buvolí ricotty, 10 dkg scamorza, 15 dkg strouhaného parmazánu, 15 dkg pražených lískových ořechů, 30 dkg mozzarelly, sůl, mletý pepř,
na dochucení: 1/2 snítka rozmarýnu, dýňové semínko, extra virgin olivový olej
www.tacos.cz Mezitím si připravíme náplň: umyjeme hlávky čekanky, rozpůlíme a nařežeme na julienne nudličky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme čekanku a necháme orestovat 5 minut. Osolíme, ochutíme mletým pepřem a zalejeme červeným vínem. Necháme ho odpařit a pokračujeme ve vaření asi 10 minut. Dáme vychladnout.
www.tacos.cz Nakrájíme mozzarellu a sýr scamorza. Smícháme buvolí ricottu, mozzarellu, scamorza, parmazán a nahrubo nasekané lískové ořechy, nakonec i čekanku. Olejem potřeme teflonovou pánev o průměru 28 cm. Odpočinuté těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na dvě části, jednu o něco větší. Vyválíme větší část a dáme na dno a okraje pánve. Pokryjeme náplní a pak druhým kolem těsta. Utěsníme okraje a povrch propícháme vidličkou. Potřeme olejem a necháme kynout asi 90 minut. Potom posypeme dýňovými semínky a pro vůni natrháme rozmarýn. Pečeme při 190 °C asi 30 minut. Hotovou focacciu vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na klíny.