Koláčky s jalapeño a čedarem recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz V samostatné misce vyšlehejte mléko a vejce se žloutkem. Uprostřed směsi z mouky udělejte důlek a přilijte mléčnou směs. Jemně promíchejte směs gumovou stěrkou, seškrabujte z okrajů mísy a skládejte dovnitř, dokud se nevytvoří velmi řídké těsto a nezůstane žádná suchá mouka. Nepřehánějte to s mícháním, cílem je zabránit tvorbě lepku, po kterém by bylo těsto tvrdé.
www.tacos.cz Těsto vyklopte na dobře poprášenou pracovní desku a hněťte, dokud se těsto nespojí, asi třikrát. Pomocí rukou a škrabky vytvarujte těsto do obdélníku o rozměrech 45 x 9 cm, jehož delší strana je rovnoběžná s okrajem pracovní desky, a pokud se začne lepit, poprašte ho ještě trochou mouky. Pomocí nože nebo škrabky těsto příčně rozkrojte na stejné obdélníky a každý z nich pak rozkrojte úhlopříčně na 2 trojúhelníky (celkem byste měli mít z jedné dávky tedy 12 koláčků). Přeneste koláčky na připravený plech, vzdálené od sebe asi 3 cm. Plech přikryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky nejméně na 30 minut, ale raději až na 24 hodin.
www.tacos.cz Nastavte rošt trouby do střední polohy a troubu vyhřejte na 220 stupňů. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a med. Odkryjte koláčky a pečte je 15 až 17 minut, dokud na povrchu lehce nezezlátnou, v polovině pečení plech otočte. Vyjměte plech trouby a potřete scones medovým máslem. Vraťte je do trouby a pečte je ještě 3 až 5 minut, dokud na povrchu nezezlátnou úplně. Před podáváním přeneste koláčky na mřížku a nechte je alespoň 10 minut vychladnout.