Slovácká dančí kýta se žampióny
recept ze stránek www.tacos.cz 6 porcí: 1/2 kg daňčí kýty, 115 dkg oleje, 115 dkg slaniny, 2 cibule, 2 dl červeného vína, 20 dkg čerstvých žampiónů, 1/2 lžička rajčatového protlaku, 1/2 citrón, 1/2 lžíce hladké mouky, bazalka, divoké koření, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Dančí kýtu prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky, osolíme, zprudka opečeme na části oleje a vyjmeme. Na zbývající části oleje osmahneme slaninu, přidáme cibuli, vše opečeme a ochutíme rajským protlakem, přidáme koření, podlijeme vodou, vložíme opečené maso a pod pokličkou dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, opražíme, podlijeme vodou a provaříme. Pak šťávu přecedíme na maso, dochutíme kořením a červeným vínem, přidáme na plátky nakrájené a podušené žampióny a ještě chvíli necháme přejít varem. Maso na talíři přeléváme šťávou, zdobíme opečeným vějířkem slaniny a dušenými žampióny. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo dušenou rýži.