Slovácká dančí kýta se žampióny - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 kg daňčí kýty, 15 dkg oleje, 15 dkg slaniny, 2 cibule, 2 dl červeného vína, 20 dkg čerstvých žampiónů, 1 lžička rajčatového protlaku, 1 citrón, 1 lžíce hladké mouky, bazalka, divoké koření, sůl
Dančí kýtu prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky, osolíme, zprudka opečeme na části oleje a vyjmeme. Na zbývající části oleje osmahneme slaninu, přidáme cibuli, vše opečeme a ochutíme rajským protlakem, přidáme koření, podlijeme vodou, vložíme opečené maso a pod pokličkou dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, opražíme, podlijeme vodou a provaříme. Pak šťávu přecedíme na maso, dochutíme kořením a červeným vínem, přidáme na plátky nakrájené a podušené žampióny a ještě chvíli necháme přejít varem. Maso na talíři přeléváme šťávou, zdobíme opečeným vějířkem slaniny a dušenými žampióny. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo dušenou rýži.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka