cpt. Cook
 

Americký biftek

Anglická pečeně (rostbíf)

Anglický rostbíf

Badyánové maso

Basturma

Bechyňský lázeňský měšec

Beninská špenátová omáčka
(Sauce feuille beninoise)

Biftek Loira

Biftek po námořnicku

Biftek po řecku

Bifteky

Bifteky pravé

Bifteky s banány

Bifteky s bylinkovým máslem

Bifteky s drůbežími játry

Boef Stroganoff

Boeuf à la Bourguignonne
(Hovězí po burgundsku)

Boeuf à la Bourguignonne
(Hovězí po burgundsku)

Francie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Bœuf bourguignon

Burgundské hovězí

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  140 dkg předního hovězího (lopatky), 1/4 šálku rostlinného oleje, 1/2  cibule, 1/2  mrkev, hladká mouka, 1/4 šálku koňaku (volitelně), 3 šálky suchého červeného vína, 1.15 šálku domácího hovězího vývaru, 2  šalotky, 4 stroužky česneku, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžička demi glace (nemusí být), bouquet garni, 1/4 lžičky soli, 1/8 lžičky čerstvě mletého pepře, 24  perlových cibulek, 12  brambor (malé, žlutomasé), 415 dkg slaniny, 34 dkg žampiónů, 6 snítek zelené petrželky na ozdobení
zkopírováno z http://www.tacos.cz Maso (prorostlejší lopatka či plec je vhodnější než hovězí kýta) očistíme, nakrájíme na kostky 4-5 cm a osušíme papírovým ubrouskem. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a když se z něj začne kouřit, vhodíme na něj maso a necháme ze všech stran zhnědnout, obracíme přitom opatrně, vždy až je z jedné strany osmažené, asi 7 minut. Pokud je masa více, raději ho zatáhneme postupně ve dvou dávkách, aby neklesla v hrnci moc teplota. Maso na chvíli vyjmeme a v hrnci 3 minuty na středním plameni necháme osmahnout cibuli a mrkev nakrájené na kostky. Vrátíme maso, zasypeme zlehka moukou a restujeme dalších asi 5 minut. Potom odsuneme hrnec ze sporáku, pokud chceme, můžeme maso zalít koňakem, zapálit a oflambovat. Pak zalejeme slušným suchým červeným vínem, hovězím vývarem, přidáme nasekaný česnek, rajčatový protlak, případně demi-glace, bouquet garni, sůl, mletý pepř. Zakryjeme poklicí a dusíme na mírném plameni, dokud není maso měkké, nejméně 1,5 hodiny, ale klidně i tři, záleží na mase. Hotové je, když do kousku masa zapíchneme hrot vidličky a ono z něj sklouzne, nedrží. V průběhu občas dušení zkontrolujeme, odstraníme tuk z povrchu, lehce protřeseme.

www.tacos.cz Mezitím přivedeme k varu vodu ve dvou dalších hrncích. Do jednoho dáme na 10 minut povařit oloupané perlové cibulky (stranu s kořínky neodřízneme úplně, aby držely během přípravy vcelku), které potom zcedíme. Ve druhém 20 minut vaříme do měkka oloupané brambory, také z nich vodu nakonec slejeme. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky o hraně asi 1 cm a v kastrolku zalejeme studenou vodou. Přivedeme k varu, zcedíme, znovu zalejeme studenou vodou a proces opakujeme. Snažíme se ji tím takto zbavit soli a příliš uzené chuti, získat delikátnější. Nakonec ji necháme osušit a dáme na pánev, kde ji osmažíme tak, aby povrch byl křupavý, ale vnitřek zůstal měkký, asi 5 minut. Vyjmeme slaninu a odložíme na papírový ubrousek.

www.tacos.cz Většinu sádla z pánve slejeme, necháme zhruba 2 lžíce a přidáme na ni očistěné žampiony nakrájené na kousky o velikosti připravených perlových cibulek. Orestujeme dohněda, 3-5 minut. Osolíme je a opepříme a přeložíme do mísy. Na pánev přemístíme cibulky a také je orestujeme asi 5 minut.

www.tacos.cz Když je maso měkké, děrovanou lopatkou je přendáme do kastrolu vhodném do trouby i k podávání. Přidáme k němu cibulky, brambory, houby i slaninu. Z povrchu omáčky odstraníme zbývající tuk, pokud je hustá, trošku ji naředíme voudou, naopak řídkou omáčku varem zredukujeme. Měla by mít konzistenci husté smetany. Podle potřeby ji dochutíme a potom přecedíme na maso a zeleninu. Před podáváním prohřejeme v troubě nebo necháme 5 minut mírně probublat na sporáku. Podáváme zasypané sekanou petrželkou. Nejlépe je ovšem připravovat toto ragú dva dny předem a dát rozležet do chladničky.

vloženo 30.10.2013    zobrazeno 1700x    verze pro tisk

Brněnské roštěnky