Burgundské hovězí recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Mezitím přivedeme k varu vodu ve dvou dalších hrncích. Do jednoho dáme na 10 minut povařit oloupané perlové cibulky (stranu s kořínky neodřízneme úplně, aby držely během přípravy vcelku), které potom zcedíme. Ve druhém 20 minut vaříme do měkka oloupané brambory, také z nich vodu nakonec slejeme. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky o hraně asi 1 cm a v kastrolku zalejeme studenou vodou. Přivedeme k varu, zcedíme, znovu zalejeme studenou vodou a proces opakujeme. Snažíme se ji tím takto zbavit soli a příliš uzené chuti, získat delikátnější. Nakonec ji necháme osušit a dáme na pánev, kde ji osmažíme tak, aby povrch byl křupavý, ale vnitřek zůstal měkký, asi 5 minut. Vyjmeme slaninu a odložíme na papírový ubrousek.
www.tacos.cz Většinu sádla z pánve slejeme, necháme zhruba 2 lžíce a přidáme na ni očistěné žampiony nakrájené na kousky o velikosti připravených perlových cibulek. Orestujeme dohněda, 3-5 minut. Osolíme je a opepříme a přeložíme do mísy. Na pánev přemístíme cibulky a také je orestujeme asi 5 minut.
www.tacos.cz Když je maso měkké, děrovanou lopatkou je přendáme do kastrolu vhodném do trouby i k podávání. Přidáme k němu cibulky, brambory, houby i slaninu. Z povrchu omáčky odstraníme zbývající tuk, pokud je hustá, trošku ji naředíme voudou, naopak řídkou omáčku varem zredukujeme. Měla by mít konzistenci husté smetany. Podle potřeby ji dochutíme a potom přecedíme na maso a zeleninu. Před podáváním prohřejeme v troubě nebo necháme 5 minut mírně probublat na sporáku. Podáváme zasypané sekanou petrželkou. Nejlépe je ovšem připravovat toto ragú dva dny předem a dát rozležet do chladničky.