cpt. Cook
 

Angináres me koukiá
(Artyčoky s fazolkami)

Řecko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Angináres me spanáki sto fóurno

Nákyp z artyčoků a špenátu

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  80 dkg artyčoků (malé podlouhlé, asi 2 ks na porci), 1/2  citrón na šťávu, 1/2 kg čerstvého špenátu, 4 dkg másla, 20 dkg vařené šunky, 20 dkg sýra graviéra, 1/2 lžíce hladké mouky, 4 dkg másla, 2.15 dl mléka, mletý pepř, 1/2  vejce, 10 dkg tvrdého sýra kefalotiri (případně parmazánu)
zkopírováno z http://www.tacos.cz Artyčoky omyjte, odkrojte tvrdé listy a ostré špičky. Z lodyh ponechte 2-3 cm a jemně je oloupejte. Dřevnatou část vyškrabte. Uveďte do varu vodu se šťávou z citrónu. Do vařící vody vhoďte artyčoky a vařte je pod pokličkou za střední teploty 15-20 minut. Uvařené nechte v cedníku okapat a vystydnout. Omyjte špenát a pokrájejte ho na proužky 1 cm široké. Artyčoky rozpůlte. Rozpusťte na pánvi máslo, osmažte na něm artyčoky, pak je vložte do formy a mírně osolte. Špenát v pánvi zprudka osmažte na zbylém másle a trochu jej osolte. Šunku a sýr graviéra nakrájejte na malé kostky, polovičkou posypte artyčoky, rozprostřete po nich špenát a ten pak posypte zbytkem šunky a sýra.

www.tacos.cz Troubu předehřejte na 225 °C. Rozpusťte v kastrolu máslo, přimíchejte mouku a krátce zpěňte. Za stálého míchání přilijte mléko a zprudka přiveďte k varu, až omáčka zhoustne. Kastrol stáhněte stranou. Omáčku osolte a opepřete. V hrnku rozkvedlejte vejce a vmíchejte je do omáčky. Omáčkou polijte pokrm v nákypové formě, vše posypte strouhaným sýrem a pečte v troubě 20-30 minut.

vloženo 02.07.2007    zobrazeno 1393x    verze pro tisk

Artyčok kardový ve vývaru s masovými knedlíčky
(Cardone in brodo con polpettine di carne)

Artyčoky florentské

Artyčoky po francouzsku s chřestovým ragú

Artyčoky se strouhanou houskou

Bambusové puky s houbami

Budín de elote
(Zapékaná kukuřice)

Čekanka se šunkou
(Endives au jambon)

Čekanka zapékaná se smetanou a sýrem

Černý kořen dušený

Černý kořen s míchanými vejci

Černý kořen s vejci

Černý kořen se smetanou

Černý kořen se sýrovou omáčkou

Černý kořen smažený

Černý kořen v pivním těstíčku

Černý kořen vařený

Černý kořen zapečený se sýrem

Černý kořen zapékaný