Krůta s mandlovou nádivkou
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1
/2 krůta, 10 dkg másla, sůl, 2 dl vody,
Nádivka: 315 dkg žemlí, 115 dkg smetany, 10 dkg másla, 15 vajec, sůl, muškátový květ, 8 dkg mandlí, zelená petrželka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Žemle nakrájíme na kostičky a namočíme do smetany. Utřeme máslo se žloutky, přidáme žemle, sůl, muškátový květ, nastrouhané mandle (spařené a oloupané). Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do nádivky spolu s usekanou petrželkou. Krůtu osolíme, na plníme nádivkou, zašijeme bílou nití, vložíme do pekáčku na rozehřáté máslo, podlijeme troškou vody a pečeme v předem vyhřáté troubě doměkka. Během pečení přeléváme krůtu výpekem a doléváme podle potřeby vodu. Krůtu obracíme, aby se stejnoměrně upekla. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem nebo kompotem.