cpt. Cook
 

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Glazovaná krůtí roláda s česnekem a petrželkou

Maple-glazed garlic & parsley turkey roulade

recept ze stránek www.tacos.cz
10 porcí:  1.8 kg krůtích prs s kůží a bez kostí, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1/2 lžíce javorového sirupu,

nádivka: 3 lžíce másla, 1/2  cibule, 4 stroužky česneku, 10 dkg chleba (bílý, bez kůrky), sůl, 1/2 svazek hladkolisté zelené petrželky

zkopírováno z http://www.tacos.cz Nejprve připravte nádivku. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a asi 8 minut ji smažte, dokud nezezlátne. Přidejte drcený česnek a vařte další 2 minuty, poté vypněte oheň a nechte vychladnout. Starý chléb nakrájený na kousky a petrželku vložte do kuchyňského robotu s velkým množstvím koření a rozmixujte na drobky. Přisypte všechnu máslovou cibuli a rozmixujte, abyste získali jasně zelenou nádivku - ingredience se spojí v pastu. Odstavte. V lednici vydrží přikrytá až jeden den.

www.tacos.cz Krůtí prsa položte na prkénko kůží dolů. Prsa nařízněte částečně od nejsilnější strany (pozor, abyste je neprořízli celé) a pak je rozevřete jako knihu. Přikryjete je listem pergamenu na pečení a paličkou na maso nebo válečkem je jemně vyklepete zhruba do obdélníku - maso by mělo mít rovnoměrnou tloušťku asi 2 cm. Odstraňte pergamen, okořeňte a rozprostřete nádivku na krocana, přičemž na okrajích kousek vynecháte. Začněte od jedné z kratších stran a srolujte krůtí prsa do pevného špalíku, který pak v rovnoměrných rozestupech svažte kuchyňským provázkem, aby držel pohromadě. Přikryté vydrží v lednici až jeden den.

www.tacos.cz Troubu předehřejte na 210 °C (190 °C s ventilátorem). Krůtí roládu položte švem dolů do mělkého pekáče nebo na mřížku zasazenou do pekáče, pokud ji máte. Potřete ji rozpuštěným máslem a okořeňte. Pečte 40 minut, dokud není kůžička křupavá, poté potřete javorovým sirupem a pečte dalších 30-40 minut za občasného podlévání šťávou z plechu, dokud střed rolády nedosáhne na digitálním teploměru 70 °C. Před krájením na silné plátky nechte roládu alespoň 10 minut odpočívat. Pokud chcete, použijte šťávu k přípravě omáčky a podávejte ji spolu s roládou.

vloženo 04.12.2021    zobrazeno 574x    verze pro tisk

Krocan s mandlovou nádivkou

Krocaní prsa dušená se zeleninou

Krocaní stehna na zázvoru

Krůta na ananasu

Krůta na švestkách

Krůta na víně se zeleninou

Krůta plněná kaštany, pečená se zelím

Krůta po kyjovsku

Krůta s citronovou krustou a brokolicovo-fazolovou kaší

Krůta s kaštanovou nádivkou
(La dinde farcie aux marrons)

Krůta s mandlovou nádivkou

Krůta s pórkem

Krůta zapečená s rýží

Krůtí kapsy

Krůtí kýta plněná jablky a mrkví

Krůtí maso s chřestem

Krůtí prsa na rajčatech

Krůtí prsa s medovou omáčkou

Krůtí roláda v těstě s pórkovou omáčkou