www.tacos.cz Před smaženním smíchejte všechny přísady na omáčku (portské, ocet, cukr, podélně rozpůlené fíky) v malém hrnci a na mírném ohni je přiveďte k varu. Vařte, dokud se množství nezredukuje asi na polovinu, cca 15 minut, pak odstavte z ohně. Omáčka po vychladnutí zhoustne do sirupovité konzistence.
www.tacos.cz Prsa položte kůží dolů na studenou panev litinovou nebo s nepřilnavým povrchem. Smažte je na středním plameni, dokud se nevyškvaří velké množství tuku a kůže není dobře propečená a křupavá, 17 až 20 minut. Studený start je dobrý způsob, jak docíílit nejlepšího vyškvaření tuku a křupavé kůžičky. Obraťte prsa kůží nahoru a snižte teplotu na středně nízkou. Dál smažte, dokud uprostřed zapíchnutý teploměr neukáže teplotu 52 až 55 stupňů pro medium-rare propečení, 1 až 2 minuty, 55 až 57 stupňů pro medium, 3 až 4 minuty, 58-60 °C pro medium-well, 4 až 5 minut, případně - což nedoporučujeme - 63-66 pro well-done, 7 až 8 minut. Kalkulace času je psána pro prsa o váze okolo 220 g, máte-li k dispozici větší, cca 310 g, je potřeba minutku připočítat.
www.tacos.cz Prsa přeneste na drátěný rošt, přikryjte je alobalem a nechte 10 minut odpočívat. Před servírováním přeneste kachnu na prkénko a nakrájejte ji na 8mm silné plátky. Podávejte s omáčkou.