Kotletky se sušenými švestkami recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Ve větším hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo (čistý olivový nebo rostlinný olej) a osolené a popepřené plátky na něm necháme osmahnout z obou stran dohněda, z každé strany asi 8 minut. Pokud nemáme dostatečně široký hrnec, postupujeme po etapách. Maso přeložíme na horký talíř, tuk z hrnce slejeme a přidáme čerstvé máslo. Na středním plameni na něm podusíme nadrobno pokrájenou zeleninu, občas promícháme, asi 10 minut, dokud nezměkne a cibule není sklovitá.
www.tacos.cz Švestky zcedíme, víno si odložíme. Na zeleninu naskládáme medailonky a bouquet garni. Navrch přijdou nasekané kosti. Vše zalijeme vínem ze švestek a vývarem (hovězím, telecím, případně drůbežím). Přivedeme do mírného varu, potom překryjeme hliníkovou fólií, kterou uprostřed zatlačíme dovnitř, aby se na ní pára kondenzovala a skapávala zpět. Zakryjeme pokličkou a necháme velmi pomalu bublat, jedna bublina za vteřinu či dvě. Nebo dáme do trouby na 165 °C. Pokud jsme použili menší hrnec a kotletky v něm jsou ve vrstvách, asi po hodině je přeskládáme. Dusíme 1.5 - 2 hodiny, dokud není maso měkké a nůž neklouže hladce do něj i ven.
www.tacos.cz Potom kotletky opatrně přeneseme na talíř, odstraníme provázek, zakryjeme je alobalem a držíme v teple, například ve vyhřáté troubě, dokud nebude hotová omáčka. Šťávu přecedíme do menšího hrnce, vařečkou vymačkáme ze zeleniny co nejvíce. Zbytek zeleniny a bouquet garni vyhodíme. Na středním plameni přivedeme k varu, posuneme hrnec tak, aby se vařila jedna polovina. Redukujeme tekutinu asi na třetinu, z povrchu odstraňujeme malou naběračkou tuk. Vmícháme šlehačku a pokračujeme v redukci do lehce sirupovité konzistence. Přidáme švestky a šťávu, kterou pustily kotletky na talíři, sekanou petrželku, vinný ocet, dosolíme a opepříme. Podle vlastní chuti upravíme případně vinným octem do rovnováhy sladkost vína a švestek. Podáváme kotletky na horkých talířích, přelité omáčkou a švestkami.