www.tacos.cz V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte sůl, bobkový list, badyán, půl skořice a černý kardamom. Ve vodě si předvařte rýži 5-6 minut, potom ji zceďte a odstraňte koření. Ve velkém mělkém hrnci rozehřejte ghee a olej, když je tuk rozpálený, přidejte zbytek suchého koření a 40 vteřin nechte rozvonět. Potom přisypejte nadrobno nakrájenou cibuli a 10-15 minut ji míchejte, až změkne. Následuje česnek a zázvor a ještě 2 minuty promíchat. Přihoďte oloupaná a nakrájená rajčata a nechte základ 15 minut odpařovat. Vložte směs jogurtu s masem, promíchejte a 25 minut nechte bublat, až omáčka zhoustne a olej vystoupí na povrch. Stáhněte plamen na minimum a pod pokličkou dusíte 30 minut nebo dokud maso není měkké. Šafrán nechte čtvrt hodiny namočit v horké vodě.
www.tacos.cz Pokličku sundejte, na povrch karí rozložte půlky švestek, kostky brambor a zasypejte semeny granátového jablka. Po 2 minutách vypněte plamen, nahoru navrstvíte rýži, zalejete šafránem a jeho vodou. Do rýže vtlačte na kolečka nakrájenou chilli papričku a kolečka citronu. Zakryjte kastrol hliníkovou fólií a pokličkou obalenou plátěnou utěrkou, aby byl dostatečně utěsněný. (Tradičně se ovšem utěsňoval jednoduchým těstem z mouky a vody.) Birjání dejte na nejmenší plamen, jaký máte a duste 15 minut. Pokud není rýže po této době měkká, znovu hrnec utěsněte a 5 minut pokračujte. Před podáváním lehce vmíchejte rýži do masa, servírujte posypané odloženými bylinkami a zakápnuté extra jogurtem.