cpt. Cook
 

Hünkar beğendi
(Sultánova pochoutka)

Maroko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Jehně nadívané kuskusem

recept ze stránek www.tacos.cz
12 porcí:  3 kg jehněčí plece, 2  cibule, 7.15 dkg másla, 7.15 cl olivového oleje, celá skořice, 1/2 lžičky šafránu, sůl, mletý pepř, 1/2 l vody,

Nádivka: 1/2 kg kuskusu, 10 dkg moučkového cukru, 115 dkg másla, 10 dkg mandlí, 10 dkg rozinek, 1/2 dl pomerančové vody, 1.15 lžičky mleté skořice, 1/2 lžíce olivového oleje, sůl

zkopírováno z http://www.tacos.cz Mandle oloupeme a osmažíme ve větším množství oleje do hněda a pak utlučeme v hmoždíři. Kuskus pokropíme olivovým olejem, promícháme s rozinkami a 30 minut na páře vaříme. Přeložíme do ploché nádoby, pokropíme pomerančovou vodou, přidáme máslo a cukr, necháme 15 minut odpočinout a pak promícháme s mandlemi a skořicí.

www.tacos.cz Jehněčí plecko (přední čtvrtku jehněte) nařízneme a vykostíme, čímž vznikne prostor pro nádivku. Otvor po kosti naplníme částí kuskusu. Kraje sešijeme. Vložíme do velké nádoby na rozehřátou směs másla a oleje. Osolíme, opepříme, okořeníme šafránem, přidáme oloupanou a utřenou cibuli, zalijeme vodou, přikryjeme a dáme na slabý plamen. Po 30 minutách maso opatrně obrátíme. Asi po 3 hodinách přidáme celou skořici, odkryjeme a na velmi slabém plameni necháme tak dlouho, až omáčka zhoustne.

www.tacos.cz Asi 30 minut před podáváním maso vyjmeme, vložíme do trouby rozehřáté na 220 °C a upečeme do hněda. Zbylý kuskus ohřejeme nad párou. Vyjmeme z něho skořici. Hotové maso vložíme na větší mísu a polejeme omáčkou. Kuskus podáváme zvlášť v mističkách.

vloženo 06.08.2007    zobrazeno 2221x    verze pro tisk

Jehněčí (skopové) birjání se švestkami a granátovým jablkem

Jehněčí či skopový pilaf

Jehněčí frikasé s liškami
(Fricassée d'agneau aux girolles)

Jehněčí gratin s citrónem
(Gratin d'agneau au citron)

Jehněčí hřbet s hořčičnou kůrčičkou

Jehněčí kolínka à la Jamie Oliver

Jehněčí kotlety Massachussetts

Jehněčí kotlety po anglicku

Jehněčí kotlety s chřestem

Jehněčí kotlety s mátovým jogurtem

Jehněčí kýta na medu
(Gigot d'agneau au miel)

Jehněčí kýta na zelenině

Jehněčí kýta s rozmarýnem

Jehněčí maso na kmíně

Jehněčí maso na víně

Jehněčí maso po provensálsku

Jehněčí maso s rajčaty

Jehněčí maso smažené na cibulkách