Jehněčí (skopové) birjání se švestkami a granátovým jablkem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  40 dkg basmati rýže, 1  brambora, 1  chilli paprička, 1 hrst koriandrových lístků, 1/2 hrsti máty peprné, 40 dkg tučného bílého jogurtu, 1/2  citrónu na šťávu, 1/2 lžičky kurkumy, 45 dkg skopového hřbetu (nebo jehněčího), 4 lžíce granátových jablek - čerstvá nebo sušená semínka, 2  šafrány, 1/2  citrónu nakrájet na tenké plátky, 1 rozpůlená celá skořice, 1  badyán, 2  kardamomy (černý nebo zelený), 2 lžíce slunečnicového oleje, 1.5 lžíce másla ghee, 4  kardamomy, 1 lžička koriandru, 1 lžička římského kmínu, muškátový oříšek, 3  cibule, 1 lžíce drceného česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 4  rajčata, 5  švestek
Rýži třikrát propláchněte, pak zalijte v misce vodou a nechte ji vsakovat aspoň 30 minut. Větší brambor oloupejte, rozkrojte na 8 kostek, vložte do vařící vody a nechte asi 8 minut změknout. Ve velké míse smíchejte chilli nakrájené nadrobno i se semínky, většinu nasekaných čerstvých bylinek, jogurt okyselený citronovou šťávou, sůl a kurkumu s masem nakrájeným na kostky. A také odložte marinovat nejméně 30 minut do chladu.
V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte sůl, bobkový list, badyán, půl skořice a černý kardamom. Ve vodě si předvařte rýži 5-6 minut, potom ji zceďte a odstraňte koření. Ve velkém mělkém hrnci rozehřejte ghee a olej, když je tuk rozpálený, přidejte zbytek suchého koření a 40 vteřin nechte rozvonět. Potom přisypejte nadrobno nakrájenou cibuli a 10-15 minut ji míchejte, až změkne. Následuje česnek a zázvor a ještě 2 minuty promíchat. Přihoďte oloupaná a nakrájená rajčata a nechte základ 15 minut odpařovat. Vložte směs jogurtu s masem, promíchejte a 25 minut nechte bublat, až omáčka zhoustne a olej vystoupí na povrch. Stáhněte plamen na minimum a pod pokličkou dusíte 30 minut nebo dokud maso není měkké. Šafrán nechte čtvrt hodiny namočit v horké vodě.
Pokličku sundejte, na povrch karí rozložte půlky švestek, kostky brambor a zasypejte semeny granátového jablka. Po 2 minutách vypněte plamen, nahoru navrstvíte rýži, zalejete šafránem a jeho vodou. Do rýže vtlačte na kolečka nakrájenou chilli papričku a kolečka citronu. Zakryjte kastrol hliníkovou fólií a pokličkou obalenou plátěnou utěrkou, aby byl dostatečně utěsněný. (Tradičně se ovšem utěsňoval jednoduchým těstem z mouky a vody.) Birjání dejte na nejmenší plamen, jaký máte a duste 15 minut. Pokud není rýže po této době měkká, znovu hrnec utěsněte a 5 minut pokračujte. Před podáváním lehce vmíchejte rýži do masa, servírujte posypané odloženými bylinkami a zakápnuté extra jogurtem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka