Při obstarávání krevet je potřeba vědět, že jejich velikost se uvádí v countech, což je jednotka, která udává průměrný počet krevet v jedné britské libře (zhruba půl kila). Malé "koktejlové" krevetky tak mohou nést označení 300 až 500, neloupané tygří i pouhých 8. U balených krevet bývá uváděno zkratkou, jak jsou krevety předpřipraveny: SO značí shell on, tedy neloupané, HO - head on, jde o krevety s hlavou, naopak HL jsou bez hlaviček, headless. Loupané krevety připravené rovnou k vaření bývají značeny peeled, deveined, respektive easy peel.
Základní dělení krevet je podle místa výskytu: krevety teplomilné a ty, které raději vodu studenou. Ty, které si libují v teple, jsou přitom podstatně větší (mohou mít až 20 cm) než ty, co žijí ve studených severních mořích, například při pobřeží Aljašky, Grónska nebo Islandu. Na druhou stranu pro nás jsou krevety ze severních moří vhodnější z hlediska transportu: je to sem blíž než z Thajska, Číny nebo Brazílie, odkud pochází většina velkých teplomilných druhů.
U krevet a mořských plodů bedlivě kontrolujte kvalitu a čerstvost: skořápky musejí být lesklé, neporušené a krevety by měly příjemně vonět. I superčerstvé krevety se kazí opravdu rychle – pokud je tedy nestihnete zpracovat v den, kdy jste je koupili, alespoň jim odstraňte hlavičky, ty totiž zkáze podléhají nejdřív. Nevyloupané ocásky pak ještě v chladničce den dva vydrží.
Většinu druhů je potřeba tedy vyloupat. Nejprve odlomíte hlavičku, potom krevetu opatrně vyloupnete z krunýře a nakonec hřbet na horní straně zlehka naříznete, abyste mohli odstranit tmavé střívko uvnitř. Poslední článek a ocasní ploutvička se většinou nechávají neoloupané – při jídle se za ně kreveta dobře drží. Pokud by se vám zdálo, že takto předpřipravené krevety se při tepelné úpravě zbytečně vysuší, můžete loupat až po ní, loupaná verze je ale neskonale komfortnější, a pro přípravu krevet v těstíčku dokonce nutná.
recepty:
Krabí polévka s nudlemi
Rybí polévka
Szechuánská polévka
Krevetkový koktajl
Krevety Tokyo
Mexické krevety
Španělský salát z krabů a krevetek
Vejce plněná krevetami
Císařovy krevety
Krevetky v sýrové omáčce
Krevety s kokosem
Krevetový toast
Krevetová pomazánka
Dahomské calalou
Thajská pochoutka
Ryba s nudlemi
Fettuccine s mořskými plody
Krevety Enchiladas
Krevety Liu
Krevety na kari
Krevety na karí
Krevety na karí
Krevety po louisiánsku
Krevety po mandarínsku
Krevety po New Orleánsku
Krevety po pekingsku
Krevety po turecku
Krevety s mandlemi
Krevety s vepřovým masem
Krevety smažené
Krevety v kokosové omáčce
Krevety v rajské omáčce
Liliové puky
Mandarínské krevety
Pikantní krevety
Makaróny „Costa Brava“
Špagety s krevetami
Špagety s krevetami
Valencijská „Fideuá“
Jarní krokety
Pizza mořská
Smažená kantonská rýže
Salát z makarónů s krevetami
Pinchito de champiñones
Filety z kambaly po normandsku
Pantacce s mušlemi a cuketou
Krevetky s pepřem a solí
Krevety na asijský způsob podle šéfa Pauluse
Čočková polévka s brokolicí a krevetami
Pažitkové nočky z červené řepy s krevetami a mákem
Krevety na kreolský způsob
Frittata s krevetami a chorizem
Krevetová quesadilla s chorizem
Pappardelle s liškami a krevetami