zkopírováno z http://www.tacos.cz Očištěnou kýtu dobře naklepeme a potom hustě potřeme směsí ze soli, tlučeného jalovce, pepře, nového koření, bobkového listu, tymiánu, zázvoru atd. Dáme ji do kamenné nádoby a necháme několik dní ležet, v zimě až týden, a ovšem denně ji obracíme. Naloženou kýtu opláchneme, protáhneme hustě slaninou a dáme péci spolu s velkou cibulí a očištěnou kořenovou zeleninou. Pečeme 2-3 hodiny, podle velikosti, šťávu procedíme a zahustíme červeným vínem s trochou mouky.
www.tacos.cz Dobrá sestava: Naložená kýta, knedlíky nebo těstovina a kompot jako ke zvěřině (brusinky, sladké jeřabiny, popřípadě rybíz). Maso živí bílkovinami, knedlíky sytí a kompot přidá látky ochranné.