Ostravský sekaný kotlet
recept ze stránek www.tacos.cz 6 porcí: 215 dkg předního hovězího, 1/2 dl vody nebo ledové tříště, 150 dkg vepřového plecka, 2 housky, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 vejce, sůl, mletý pepř, vepřové sádlo, kousek másla, trochu strouhanky, 1/2 lžíce hladké mouky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Hovězí maso prosolíme a necháme přes noc odležet v lednici. Před přípravou jemně semeleme, promícháme se studenou vodou nebo ledovou tříští, vmícháme na kostičky nakrájené vepřové maso, máčenou žemli a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme, okořeníme, podle potřeby přidáme strouhanku, vajíčko a vše dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme kotlety, které po obou stranách na horkém sádle opečeme. Výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, provaříme, upravíme hustotu šťávy, zjemníme máslem a kotlety necháme asi 10 minut ve šťávě podusit. Podáváme s přílohou vařených brambor. Můžeme doplnit dušenou karotkou nebo hráškem, špenátem, kedlubnami apod. Ozdobíme plátkem rajčete, zelenou petrželkou nebo libečkem.