Ostravský sekaný kotlet - recept cpt. Cooka
6 porcí: 25 dkg předního hovězího, 1 dl vody nebo ledové tříště, 50 dkg vepřového plecka, 2 housky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, mletý pepř, vepřové sádlo, kousek másla, trochu strouhanky, 1 lžíce hladké mouky
Hovězí maso prosolíme a necháme přes noc odležet v lednici. Před přípravou jemně semeleme, promícháme se studenou vodou nebo ledovou tříští, vmícháme na kostičky nakrájené vepřové maso, máčenou žemli a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme, okořeníme, podle potřeby přidáme strouhanku, vajíčko a vše dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme kotlety, které po obou stranách na horkém sádle opečeme. Výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, provaříme, upravíme hustotu šťávy, zjemníme máslem a kotlety necháme asi 10 minut ve šťávě podusit. Podáváme s přílohou vařených brambor. Můžeme doplnit dušenou karotkou nebo hráškem, špenátem, kedlubnami apod. Ozdobíme plátkem rajčete, zelenou petrželkou nebo libečkem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka