Horácký dlabanec podle Mořického
recept ze stránek www.tacos.cz 6 porcí: 215 dkg předního hovězího, 215 dkg vepřového plecka, 1/2 vejce, 1/2 lžíce strouhanky, sůl, 1/2 větší cibule, 3 lžíce vepřového sádla, 115 dkg lahůdkových párků, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1/2 lžička mleté papriky, 10 dkg slaniny, 1/2 lžička hořčice, 1/2 lžíce kečupu, 115 dkg moravského uzeného masa, 15 porcí jablkového křenu, 1/2 lžíce jeřabinového kompotu, 1/2 lžička hladké mouky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Maso jemně semeleme, přidáme koření, vejce, strouhanku, utřený česnek, mletou papriku a zpracujeme. Z hmoty utvoříme oválný řízek, potřeme jej hořčicí, do středu položíme párek, který jsme na jednom konci nařízli. Párek do masové směsi zabalíme tak, aby naříznutá hlavička zůstala venku a za hlavičkou utvoříme zářez, do kterého vložíme plátek slaniny nakrájený na hřebínek a dáme na vymaštěný pekáček péci do trouby. Pečeme pomalu a stále podléváme vývarem nebo vodou. Upečené závitky opatrně vyndáme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme kečup, zalijeme vodou, rozmícháme a povaříme. Maso pak vložíme do šťávy. Podáváme tak, že doprostřed talíře dáme porci bramborové kaše, na kterou položíme upečené maso, zdobíme z každé strany plátkem uzeného masa a podlijeme výpekovou šťávou. Doplníme jablkovým křenem s jeřabinami.