Fogoš (candát) a la Morny
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1/2 candát o váze 1.15 - 2 kg, sůl, máslo na vymazání formy, 1/2 kg brambor, 2.15 cl smetany, 2 žloutky, 10 dkg másla, 2 dkg hladké mouky, 10 dkg parmazánu, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Blatenského fogoše (candáta) vykucháme, očistíme a vaříme 10 minut v osolené vodě. Pak kůži stáhneme a rybu vložíme do máslem vymazané ohnivzdorné mísy a obložíme ji vařenými oloupanými brambory (rohlíčky). Nyní si připravíme tuto omáčku: ve sladké smetaně rozkvedláme žloutky, rozpuštěné máslo, mouku, strouhaný parmezán, osolíme, opepříme a zředíme procezeným vývarem z ryby. Touto omáčkou rybu polijeme a pečeme v rozpálené troubě 10-15 minut.