cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Ajo blanco con uvas
(Bílá česnečka s hrozny)

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Andaluské gazpačo

Červené gazpačo s rajčaty
(Gazpacho rojo de tomates)

Gazpačo z Málagy

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpacho z cherry rajčat

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Chłodnik litewski

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Studená cordobská rajčatová polévka
(Salmorejo cordobés con huevos y jamón)

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Španělsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Studená česnečka s hrozny

Ajo blanco con uvas

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  20 dkg okoralého chleba, 20 dkg mandlí, 3 stroužky česneku, 1.15 dl extra virgin olivového oleje, 15 lžic bílého vinného octa, 2 lžičky soli, 1/2 l vody, 1/2 hrst hroznového vína muškátu
zkopírováno z http://www.tacos.cz Starší chléb zbavený kůrek navlhčíme, aby změkl. Mandle spaříme a oloupeme. Spolu s oloupaným česnekem je rozmixujeme. Z chleba vymačkáme vodu a přidáme ho k mixováné směsi, podle potřeby přidáme trošku vody, aby vzniklá pasta zůstala hustá ale hladká. Za chodu přidáváme olej, sůl a vinný ocet. Pro patřičnou krémovou hustotu případně přimícháme vodu do polévkové mísy, kam obsah mixéru přelejeme. Také podle potřeby upravíme chuť octem na mírně nakyslou. Polévku vychladíme. Podáváme každý talíř ozdobený třemi či čtyřmi zrny muškátového vína, nejlépe zbavenými semínek.
vloženo 22.02.2012    zobrazeno 2072x    verze pro tisk