cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Ajo blanco con uvas
(Bílá česnečka s hrozny)

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Andaluské gazpačo

Červené gazpačo s rajčaty
(Gazpacho rojo de tomates)

Španělsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Gazpačo z Málagy

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  3 plátky chleba, 150 dkg rajčat, 1/2  salátová okurka, 1/2  zelená paprika, 3 stroužky česneku, 1.215 dl extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř, 2 lžíce estragonového octa, estragon, kopr, koriandrové lístky, máta peprná, zelená petrželka, sušené rajče, chleba
zkopírováno z http://www.tacos.cz Z plátků tvrdšího bílého chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na větší kusy, vložíme do misky a zalijeme vlažnou vodou. Zelenou papriku rozkrojíme a zbavíme semínek a vnitřních bílých částí. Uzrálá rajčata, okurku a papriku nakrájíme na větší kousky a vložíme do mixéru. Stroužky česneku oloupeme a spolu s lehce vymačkaným chlebem a čerstvými divokými bylinkami (estragon, kopr, koriandr, máta, petrželka) přidáme k zelenině do mixéru. Přidáme olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme estragonovým octem, solí a pepřem, a je-li polévka příliš hustá, zředíme ji studenou vodou. Gazpačo dáme do lednice a necháme chladit po dobu alespoň jedné hodiny.

www.tacos.cz Při podávání se zdobí proužky nakrájených sušených rajčat a podává se s naloženými či smaženými ančovičkami a grilovanými a čenskem potřenými plátky chleba.

vloženo 12.09.2008    zobrazeno 2829x    verze pro tisk

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpacho z cherry rajčat

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Chłodnik litewski

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Studená cordobská rajčatová polévka
(Salmorejo cordobés con huevos y jamón)

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Studená česnečka s hrozny
(Ajo blanco con uvas)