cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Španělsko - Andalusie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Ajo blanco con uvas

Bílá česnečka s hrozny

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  24 dkg mandlí, 9 dkg chleba, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, 2 kapky mandlového extraktu, 3 šálky vody, sůl, 2.15 lžíce sherry octa nebo bílého vinného octa, 36 kuliček hroznového vína
zkopírováno z http://www.tacos.cz Mandle přes noc namočíme, aby nasákly a šly oloupat. Chléb bez kůrky na pár minut namočíme do vody. Oloupané mandle potom rozmixujeme v mixéru, postupně k nim přidáváme vymačkaný chleba, česnek rozetřený na kašičku a s olejem důkladně promícháme. Můžeme přidat kapku mandlové esence. Nakonec přimixujeme studenou vodu, výsledkem má být lehká krémová konzistence polévky. Dochutíme ji solí a vinným octem. Přelejeme polévku do servírovací mísy, zakryjeme a necháme pár hodin v ledničce vychladit. Podáváme v miskách, zastříknuté dobrým olejem a 6 kuličkami bílého muškátového vína bez semínek.
vloženo 05.08.2013    zobrazeno 1988x    verze pro tisk

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Andaluské gazpačo

Červené gazpačo s rajčaty
(Gazpacho rojo de tomates)

Gazpačo z Málagy

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpacho z cherry rajčat

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Chłodnik litewski

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Studená cordobská rajčatová polévka
(Salmorejo cordobés con huevos y jamón)

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Studená česnečka s hrozny
(Ajo blanco con uvas)