Studená česnečka s hrozny - recept cpt. Cooka
Ajo blanco con uvas
6 porcí: 20 dkg okoralého chleba, 20 dkg mandlí, 3 stroužky česneku, 1.5 dl extra virgin olivového oleje, 5 lžic bílého vinného octa, 2 lžičky soli, 1 l vody, 1 hrst hroznového vína muškátu
Starší chléb zbavený kůrek navlhčíme, aby změkl. Mandle spaříme a oloupeme. Spolu s oloupaným česnekem je rozmixujeme. Z chleba vymačkáme vodu a přidáme ho k mixováné směsi, podle potřeby přidáme trošku vody, aby vzniklá pasta zůstala hustá ale hladká. Za chodu přidáváme olej, sůl a vinný ocet. Pro patřičnou krémovou hustotu případně přimícháme vodu do polévkové mísy, kam obsah mixéru přelejeme. Také podle potřeby upravíme chuť octem na mírně nakyslou. Polévku vychladíme. Podáváme každý talíř ozdobený třemi či čtyřmi zrny muškátového vína, nejlépe zbavenými semínek.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka