4 porce: 1
/2 kg zeleného chřestu, sůl, 1
/2 špetka moučkového cukru, 1
/2 lžička másla, 12.
15 dkg goudy, 1/8 l šlehačky, muškátový květ, mletý pepř, worcestrová omáčka, trochu zelené petrželky,
Holandská omáčka: 1/2 špetka soli, bílý pepř, 1/2 lžíce bílého vína, 3 žloutky, 215 dkg másla, citrónová šťáva
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oloupaný chřest zbavený dřevnatých konců vaříme 12 minut ve slané vodě s máslem a špetkou cukru. Sýr nastrouháme a polovinu přidáme do šlehačky ušlehané dotuha. Připravíme holandskou omáčku a vmícháme do ní smetanu se sýrem a vše ochutíme muškátem, solí, pepřem a worcestrem. Do nákypové formy vložíme okapaný chřest, zalijeme jej omáčkou, posypeme zbývajícím sýrem, zapečeme v grilu a posypeme petrželkou. Podáváme s vařenými brambory a šunkou.
www.tacos.cz Holandská omáčka: ze špetky soli a bílého pepře, bílého vína a žloutků ušleháme nad vodní lázní krém, do nějž pak za stálého šlehání přidáváme rozpuštěné vlažné máslo. Nakonec omáčku dochutíme citrónovou šťávou.