Chřest po vídeňsku
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1/2 kg chřestu, sůl, 3 dkg tuku, 1/2 l vody, 1/2 lžička moučkového cukru, 1/8 l smetany, 1/2 žloutek, trochu citrónové šťávy, muškátový květ, trochu zelené petrželky, 15 dkg tuku na jíšku, 4 dkg hladké mouky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Chřest omyjeme, od hlavičky dolů sloupneme a dřevnatý spodek odkrojíme. V kastrole rozpustíme tuk, přidáme očištěný, na kousky nakrájený chřest, podlijeme horkou vodou, osolíme, trochu ocukrujeme a dusíme doměkka. Potom chřest scedíme. Z tuku a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z dušeného chřestu a smetanou a vaříme 10 minut. Hotovou omáčku okořeníme květem a nadrobno rozsekanou petrželkou a zjemníme žloutkem. Do takto připravené omáčky vložíme dušený chřest, zakapeme citrónovou šťávou, zamícháme a prohřejeme. Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory, ale můžeme jej podávat i jako přílohu k masu.