cpt. Cook
 

Bambuchy z Valašska

Bosáky

Bramborové halušky s brynzou a slaninou

Bramborové halušky s brynzou I.

Bramborové halušky s brynzou II.

Bramborové halušky s brynzou III.

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným

Bramborové knedlíky s masovou nádivkou

Bramborové kynuté knedlíčky

Bramborové kynuté koblihy plněné uzeným masem

Bramborové smažené knedlíčky

Bramborové šišky I.

Bramborové šišky II.

Bramborové šlejšky

Bramborové špekové knedlíky se zelím

Bramborový závin

Formanské halušky

Německo   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Gefilte

Plněné knedlíčky s pažitkou

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg den předem uvařených brambor, 150 dkg syrových moučných brambor, 2  vejce, 10 dkg hladké mouky, sůl, muškátový oříšek, 1/2  cibule, 1/2 svazku zelené petrželky, 3 dkg tučné slaniny, 20 dkg vepřového nebo míchného mletého masa, mletý pepř, hladká mouka na vál, 1/2 svazek pažitky, 10 dkg másla, 4 lžíce strouhanky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Vařené brambory oloupejte a protlačte lisem. Syrové brambory oškrábejte a jemně nastrouhejte. Nastrouhané vyklopte na plátěný ubrousek položený do cedníku a nechte vykapat, šťávu dejte stranou. Nakonec ještě nastrouhané brambory v ubrousku vymačkejte. Vařené i syrové brambory promíchejte v míse s vejci, moukou, solí a větší špetkou muškátu. Šťávu z brambor opatrně slejte, aby zůstal na dně usazený škrob a ten pak přidejte do bramborového těsta a promíchejte. Těsto nechte asi 30 minut v chladu nabobtnat.

www.tacos.cz Pro náplň oloupejte cibuli a jemně pokrájejte. Petržel omyjte, vyklepejte vodu a nadrobno posekejte. Slaninu rozkrájejte na malé kostičky, rozpalte na pánvi, přidejte cibuli a osmažte do křupava. Nakonec v tom krátce osmahněte petrželku. To vše zamíchejte do mletého masa a ochuťte solí a pepřem. Bramborové těsto dejte na pomoučený vál, uválejte z něho tlustý válec a ten rozkrojte na díly, po dvou dílech na každou porci. Na každý z nich oddělte něco masové směsi, obalte ji těstem do tvaru kulatého knedlíčku. Ve velkém hrnci uveďte do varu větší množství osolené vody a vařte v ní knedlíčky při mírném plameni asi 25 minut, voda nesmí vřít, protože by se knedlíky rozpadly. Nakonec omyjte pažitku, oklepejte z ní vodu a nakrájejte na drobné válečky. V kastrůlku rozpalte máslo a osmažte na něm strouhanku, až bude světle hnědá. Pak přimíchejte i pažitku. Knedlíky vyjměte z vody, nechte okapat a servírujte je posypané horkou drobenkou ze strouhanky. Podávají se zeleným salátem.

vloženo 14.07.2007    zobrazeno 1302x    verze pro tisk

Gratinované sýrové noky

Chlupaté knedlíky z vařených brambor I.