Francouzské zapékané zelí
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 150 dkg kysaného zelí, 2 lžíce vepřového sádla, 1/2 cibule, 2 dl bílého vína, 215 dkg uzeného bůčku, 20 dkg uzeného masa, 4 klobásy, 1/2 sklenka třešňovice (vodka, brandy), 1/2 jablko, 1/2 lžíce jalovce, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz V zapékací misce na sádle osmahneme nasekanou cibuli, přidáme zelí, zalijeme vínem, přisypeme na kostičky nakrájené jablko a jalovčinky. Podlijeme vodou, aby zelí bylo zatopeno a dusíme v troubě pod pokličkou téměř do měkka. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený bůček a na porce uzené maso a dusíme, až maso změkne. Nakonec přidáme malé klobásky, přilijeme pálenku a prudce zapečeme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem. Podáváme s vařenými brambory nebo chlebem. Je to oblíbený a rozšířený francouzský pokrm zvaný choucroute.