Debrecínské plněné zelí
Debreceni töltött káposzta
recept ze stránek www.tacos.cz
10 porcí: 3 kg kysaného zelí, 10 zelných listů, 80 dkg mletého vepřového masa, 15 dkg soli, mletý pepř, majoránka, 30 dkg uzené slaniny, 115 dkg cibule, česnek, 20 dkg rýže, 2 vejce, 30 dkg vepřového sádla, mletá paprika, 15 dl kysané smetany, 115 dkg hladké mouky, 150 dkg debrecínské klobásy
zkopírováno z http://www.tacos.cz Ochutnejte zelí. Pokud je příliš kyselé, propláchněte je a vymačkejte vodu. Mleté vepřové osolte a okořeňte. Osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme třetinu cibule (která by měla být nastrouhaná) a drcený česnek a pokračujeme ve smažení, a pak tuto směs přihodíme k masu. Přidáme rýži a vejce, a mícháme, dokud se vše nespojí. Zelné listy zbavené tvrdého košťálu naplníme masovou směsí a srolujeme je do válcových balíčků. Osmahneme zbytek nakrájené cibule na sádle, přidáme mletou papriku a trochu vody. Přimíchá se kysané zelí, do jeho vrstvy se udělají důlky, do kterých pokládáme zelné válečky, překryjeme ještě případnými zbylými zelnými listy. Dusíme vše, dokud není maso s rýží téměř hotové. Pak vmícháme jíšku ze sádla a mouky, ochucenou mletou paprikou a rozmíchanou zakysanou smetanou. Dodusíme ozdobené vařenou debrecínskou klobásou na povrchu nařezanou do mřížky.