Sýrový bramborový smaženec švýcarský
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 80 dkg brambor, 10 dkg slaniny, 15 dkg rostlinného tuku nebo másla, 115 dkg ementálu nebo goudy
zkopírováno z http://www.tacos.cz Vařené studené brambory nakrouháme na širší nudle. Slaninu i sýr nakrájíme na užší nudle. Slaninu rozehřejeme na široké pánvi, přidáme a rozpustíme i tuk. Brambory naskládáme pevně do pánve, stlačíme je v koláč a zapečeme. Pak je pokryjeme škvarečky slaniny a sýrem, přitlačíme, a když se sýr zapeče, placku obrátíme. Pánev vložíme do trouby a necháme asi 15 minut dopéci. Vznikne jakýsi dozlatova opečený bramborový koláč. Podáváme ho se zeleninovou teplou přílohou nebo se salátem.