Pečený bažant po židlochovicku
recept ze stránek www.tacos.cz 6 porcí: 2 bažanti, 1/2 mrkev, 1/2 petržel, 1/2 cibule, 10 dkg slaniny, 10 dkg oleje, 1/2 lžíce hladké mouky, 1/2 citrón, 3 dl kysané smetany, divoké koření, 15 dkg másla, 10 dkg čerstvých žampiónů, 3 dl mléka, 1/2 dl bílého vína, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oškubané, vykuchané a očištěné bažanty prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Na oleji si připravíme zeleninový základ z nastrouhané zeleniny s přidáním koření, podlijeme vodou, vložíme připravené bažanty a dáme do dobře vyhřáté trouby upéci doměkka. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou. Hotové měkké maso vyjmeme a do zbylého základu vlijeme mléko a smetanu rozmíchanou s moukou a krátce povaříme. Omáčku ochutíme citrónovou šťávou, solí a před dokončením přidáme na plátky nakrájené žampióny předem podušené na másle. Na závěr zjemníme vínem, necháme přejít varem a podáváme s jemným houskovým knedlíkem.