Oříšky z vepřové panenky se švestkami recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Švestky zcedíme a víno odložíme. Na dostatečně velké pánvi rozehřejeme máslo. Přepuštěné máslo rozehříváme, dokud nebublá, pokud použijeme nesolené máslo, tak dokud nezpění a pěna nezačne ustupovat. Na pánev dáme medailonky, rychle opékáme na každé straně 4-5 minut, dokud nepruží při stlačení prstem (pokud si nejsme propečením jisti, můžeme do jednoho říznout).
www.tacos.cz Odložíme medailonky na ohřátý talíř. Z pánve slejeme vypečený tuk, výpečky zalijeme vínem ze švestek a za vysoké teploty je dřevěnou vařečkou odškrabeme ode dna a rozpustíme (deglazujeme), pokračujeme v redukci asi na čtvrtinu objemu. Přidáme vývar (hovězí, telecí, případně drůbeží) a znovu redukujeme, dokud směs nemá konzistenci sirupu. Zalijeme šlehačkou, vmícháme sušené švestky a vaříme za stálého šlehání, až má omáčka konzistenci, jaká se nám líbí. Neměla by být příliš hustá. Přimícháme kvalitní vinný ocet a šťávu, kterou pustilo odložené maso a ještě pár vteřin necháme přejít varem. Dochutíme solí, pepřem, a podle chuti i případně vinným octem. Medailonky uspořádáme na vyhřáté talíře po 3 kusech, zalejeme omáčkou a 5 kousky švestek.