Vdolečky pro fašank
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 2
15 dkg hladké mouky, 2 dkg kvasnic, 3 žloutky,
15 dkg moučkového cukru, 2 cl rumu, 2 dl mléka, 3 g soli,
15 dkg másla, 3 dl oleje,
15 dkg vanilkového cukru na posypání, 12 dkg meruňkové marmelády,
Kvásek:: 15 dkg hladké mouky, 2 dkg kvasnic, 10 g moučkového cukru, 15 cl mléka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Z mouky, cukru, droždí a vlažného mléka připravit kvásek a odstavit jej přikrytý na teplé místo. Mouku prosít a dát do mísy, přikrýt utěrkou a také postavit na teplé místo. Mezitím promíchat žloutky a moučkový cukr, až vznikne hladká pěnová směs. Když vzejde kvásek, přidat žloutky s cukrem, ochutit trochou rumu, přidat tolik vlažného mléka, aby vzniklo středně tuhé těsto a osolit. Těsto velmi dobře propracovat, mezitím průběžně přilévat rozpuštěné máslo. Těsto je teprve tehdy správně propracované, když se v něm tvoří bubliny a jde snadno oddělit od stěn mísy. Pak lehce zaprášit povrch těsta moukou, přikrýt čistou utěrkou, postavit na teplé místo a nechat kynout. Těsto vyválet na vále na tloušťku prstu. Vypichovat vdolky a klást je na pomoučený plech. Opět přikrýt, odstavit na vlažné místo a nechat kynout. Ve velké pánvi nebo hrnci zahřát olej. Vykynuté vdolky lehce ve středu promáčknout a usmažit v horkém oleji. Smažit pod pokličkou a odklopit ji až při obracení vdolečků a smažení z druhé strany. Hotové vdolky posypat vanilkovým cukrem a servírovat s lehce ohřátou meruňkovou marmeládou ve zvláštní misce.