www.tacos.cz Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. Teď se v něm dají do práce probuzené kvasinky, aby těsto perfektně nakypřily. Zpracované těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě půl až tři čtvrtě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem. Těsta tradičně ráda kynou pod peřinou, v teplé troubě nebo v koutku na kamnech - samozřejmě však stačí i jakékoli jiné místo, kde na něj netáhne.
www.tacos.cz Těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně, budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně. Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.
www.tacos.cz Pak nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti. Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, je hotovo.
www.tacos.cz Tip: Při vykrajování postupuju jako při plnění buchet, vrstvy těsta se při smažení nemůžou oddělit a náplň nevyteče. Tchyně zase těsto rozválela na dva centimetry a skleničkou si na polovinu plátu vyznačila kolečka, ale nedokrojila je. Po pokladení náplní se druhá polovina těsta překlopí a podle hrbolků, které vyznačují náplň, se kolečkem a skleničkou nebo vykrajovátkem dokrojí. Postupovat se dá i tak, že těsto rozválíte a skleničkou s omoučenými okraji vykrojíte kolečka. Do páru se pak spojují náplní.