Sarmale
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 40 dkg mletého vepřového masa, 715 dkg mletého předního hovězího, 1/2 hlávka zelí, 2 velké cibule, sůl, mletý pepř, tymián, 1/2 lžíce celerové natě, 1/2 lžíce zelené petrželky, 2 vejce, 1/2 šálku předvařené rýže, 10 dkg slaniny, 2 lžíce oleje, 1/2 sklenka bílého vína, trochu vývaru, 15 rajčat, klobása, bílý jogurt, kopr
zkopírováno z http://www.tacos.cz Mleté maso se smíchá s petrželkou, kořením, celerovou natí, trochou nakrájené cibulky, solí, předvařenou rýží a s vejci. Náplň zavineme do zelných listů a vytvoříme malé balíčky, velké asi jako vlašský ořech. Zapékací misku vytřeme olejem, pokryjeme zbytkem pokrájeného zelí, přidáme vrstvu závitků, kousky klobásky, posypeme nakrájenou cibulí a čtverečky slaniny či odřezky mastného ze slaniny. Vrstvy opakujeme, nakonec dáme pokrájená rajčata, zalijeme vínem nebo vývarem, pokryjeme na povrchu listy zelí a dusíme pomalu v troubě alespoň dvě hodiny. Čtvrt hodiny před koncem můžeme podle chuti zalít i bílým jogurtem, smíchaným případně s rozsekaným koprem. Jako přílohu dáváme chléb nebo rýži.