zkopírováno z http://www.tacos.cz Do hrnce nalijeme vodu a vložíme do ní potřebné množství masa. Nejhodnotnější maso pro polévku je hovězí oháňka, maso ze hřbetu, tj. hovězí roštěnec, po případě hovězí maso zadní. Současně a masem vložíme do vody také trochu hovězích jater a hovězí kosti. Přidáme-li kávovou lžičku jemně roztlučených vaječných skořápek, zlepšíme barvu polévky. Jakmile se během varu pěna z masa na povrchu polévky srazila, sebereme ji. Potom přidáme do polévky různé druhy očištěné kořenové zeleniny (také celer a brukev), malý brambor, kousek kapusty, po případě malou cibuli, rajské jablko (v zimě sušenou slupku rajčat), zrníčka pepře a sůl. Polévku vaříme tak dlouho, až maso změkne. Trvá to přibližně 3 a 1/2 až 4 hodiny. Polévka se nesmí vařit prudce. Po prvním vzkypění vaříme polévku dále stejnoměrným, mírným varem. Jakmile je hotová, odstavíme hrnec na okraj plotny, po malé chvíli polévku procedíme do jiného hrnce a znovu ji postavíme na oheň. Do takto připravené polévky pak zavaříme těstoviny.
www.tacos.cz Ze skopového masa (ne příliš tučného), které před vařením spaříme horkou vodou, získáme též výtečnou, chutnou polévku.