4 porce: 1
15 dkg cibule, 7 lžic olivového oleje, 1
/2 šálek dlouhozrnné rýže, 1
/2 šálek vody, 2.
15 dkg piniových semínek, sůl, mletý pepř, 1
/2 svazek kopru, 1
/2 svazek máty peprné, 16 nakládaných vinných listů, 1
/2 chemicky neošetřený citrón, 1
/2 špetka moučkového cukru, 1/4 l vody,
Citrónová omáčka: 2 vejce, 1/2 citrón, 4 lžíce vývaru
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli asi 2 minuty dozlatova restujeme v polovičce oleje. Za stálého míchání přidáme rýži, která musí rychle zesklovatět. Přilijeme vodu, přidáme piniová jádra, sůl, pepř a zakryjeme pokličkou. Vaříme 10 minut a po vychladnutí do rýže přimícháme najemno usekaný kopr a mátu. Vinné listy opláchneme, osušíme a hladkou stranou dolů je položíme na pracovní plochu. Na každý list navršíme kopeček rýže, postranní části listu přehneme a list zavineme. Závitky naskládáme do hrnce, obložíme je tenkými plátky citrónu a zalijeme vodou a zbylým olejem. Po přidání cukru, soli a pepře je zakryté dusíme 30 minut při střední teplotě.
www.tacos.cz Citrónová omáčka: z oddělených bílků ušleháme tuhý sníh, do nějž pak vmícháme žloutky a až nakonec šťávu z citrónu. Potom do sněhu opatrně vmícháme ještě vývar. Vinné listy podáváme s omáčkou.
www.tacos.cz Vinné listy můžeme zkusit nahradit zelnými či kapustovými listy.