Cacocciuli chini co' Cascavaddu Rausanu recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz V misce spojte strouhaný sýr Caciocavallo Ragusano, osmahnutou strouhanku, nasekanou petrželku a nadrobno posekaný česnek a dobře promíchejte. Artyčokem horní stranou praštíte o krájecí prkénko a stlačíte jej dolů tak, aby se plátky od sebe uvolňovaly a šlo je plnit. Podle chuti osolíte a opepříte. Namačkejte dovnitř mezi lístky připravenou nádivku a zbývající rovnoměrně rozdělíte, aby zakryla vršek.
www.tacos.cz Artyčoky se naskládají natěsno vedle sebe do hrnce, hliníkovou fólií se utěsní volné prostory mezi nimi. Do poloviny výšky se zalijí osolenou studenou vodou s pár kapkami citrónové šťávy, jejich vršek zakapete olivovým olejem a vínem. Přivedete vodu k varu a necháte vše dusit 30 - 45 minut. Pravidelně kontrolujte, jestli není potřeba přilít vodu a je-li dost slaná. Hotové jsou, když jde snadno oddělit lístek. Vršky lžičkou pokapejte tekutinou, která zbyla v hrnci a teplé podávejte.
www.tacos.cz Extra chuti se docílí, když na pár lžících olivového oleje opečete česnek nakrájený na plátky a se zelenou petrželkou před podáváním artyčoky polejete. A ve městě Vittoria mnoho hospodyněk do nádivky přidává několik nakrájených filátek ančoviček.