cpt. Cook
 

Černý kořen zapékaný

Dušené okurky

Dušené ředkvičky

Gratinovaná čekanka v šunce

Jablečno-fenyklový casserole se šunkou
(Apple-fennel ham and egg casserole)

Kukuřice se slaninou a bylinkami

Kukuřice v těstíčku

Lůžka artyčoků s hlávkami chřestu
(Fonds d'artichauts aux pointes d'asperges)

Mozeček z ředkviček

Okurky dušené

Okurky plněné masem

Okurky plněné syrovou zeleninou

Okurky po polsku

Okurky s houbami

Okurky s koprovou omáčkou

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Plněné artyčoky à la Ragusano

Cacocciuli chini co' Cascavaddu Rausanu

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  6  artyčoků, 1/2 šálek tvrdého sýra Ragusano (strouhaného), 1/2 šálek strouhanky, 1/2 šálku nasekané zelené petrželky, 2 stroužky česneku, 1/2 šálku olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1/2  citrónu, 1/2 šálku suchého bílého vína
zkopírováno z http://www.tacos.cz Když připravujete artyčoky před vařením, použijte rukavice, abyste zabránili zbarvení rukou. Připravte si nádobu s vodou okyselenou citrónovou šťávou, kam ponoříte artyčoky po ořezání, aby neměnily barvu. Opláchněte je důkladně, aby se odstranil písek, zbytky hlíny a drobné kamínky, odstraňte stopky a tvrdé vnější listy, první 2 nebo 3 řady, aby navrchu zůstaly lístky světlejší a křehčí. Základnu seřízněte tak, aby v hrnci stály. Položte na bok a horní špičatou třetinu okvětních plátků nožem odkrojte.

www.tacos.cz V misce spojte strouhaný sýr Caciocavallo Ragusano, osmahnutou strouhanku, nasekanou petrželku a nadrobno posekaný česnek a dobře promíchejte. Artyčokem horní stranou praštíte o krájecí prkénko a stlačíte jej dolů tak, aby se plátky od sebe uvolňovaly a šlo je plnit. Podle chuti osolíte a opepříte. Namačkejte dovnitř mezi lístky připravenou nádivku a zbývající rovnoměrně rozdělíte, aby zakryla vršek.

www.tacos.cz Artyčoky se naskládají natěsno vedle sebe do hrnce, hliníkovou fólií se utěsní volné prostory mezi nimi. Do poloviny výšky se zalijí osolenou studenou vodou s pár kapkami citrónové šťávy, jejich vršek zakapete olivovým olejem a vínem. Přivedete vodu k varu a necháte vše dusit 30 - 45 minut. Pravidelně kontrolujte, jestli není potřeba přilít vodu a je-li dost slaná. Hotové jsou, když jde snadno oddělit lístek. Vršky lžičkou pokapejte tekutinou, která zbyla v hrnci a teplé podávejte.

www.tacos.cz Extra chuti se docílí, když na pár lžících olivového oleje opečete česnek nakrájený na plátky a se zelenou petrželkou před podáváním artyčoky polejete. A ve městě Vittoria mnoho hospodyněk do nádivky přidává několik nakrájených filátek ančoviček.

vloženo 10.10.2009    zobrazeno 1706x    verze pro tisk

Plněné okurky

Plněné okurky po bulharsku

Plněné vinné listy z Řecka

Restované sladké brambory s višněmi a pekany