Mušle ve vinné páře
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 90 dkg mušlí, 1/3 šálku suchého bílého vína, 2 bobkové listy, 1/2 šalotka, 1/2 stroužek česneku, 3 kuličky celého pepře, 1/2 lžička másla, 1/2 hrst zelené petrželky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Mušle zkontrolujeme, vyhodíme všechny otevřené. Kartáčem všechny odrhneme, odstraníme vousy (byssová vlákna). Do velkého hrnce dáme víno, bobkový list, nadrobno nakrájenou šalotku a najemno nasekaný česnek a přivedeme k varu. Přidáme mušle, zakryjeme poklicí a počkáme, až se v páře všechny otevřeou, asi 5 minut. Děrovanou naběračkou přeneseme do velké mísy mušle, teď naopak vyhodíme ty, které se neotevřely. Do zbylé tekutiny vmícháme máslo, případně mletý pepř a směsí mušle přelejeme, posypeme zelenou petrželkou. První musíme sníst rukama, další už můžeme nabírat prázdnou mušlí jako kleštičkami. Podáváme s dobrým chlebem na vytření omáčky.