4 porce: 1
/2 balíček zmrazeného špenátu, 4 vejce, 6 dkg tuku, 1
/2 žloutek, 8 dkg strouhaného tvrdého sýra, mletý pepř, sůl, ocet,
Bešamelová omáčka: 3 dkg tuku, 3 dkg hladké mouky, 3 dl mléka, mletý pepř, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Zmrazený špenát rozkrájíme na kousky, osmahneme na 30 g tuku, osolíme a opepříme. Ztracená vejce připravíme takto: do osolené a okyselené vody vyklepneme postupně vejce a velmi mírným varem je vaříme tři minuty. Na zapékací misku nebo do gratinovacích misek vymaštěných tukem, vložíme špenát, povrch urovnáme a pokryjeme jej ztracenými vejci. Dále přelijeme bešamelovou omáčkou smíchanou s polovinou strouhaného sýra a se žloutkem rozkvedlaným ve lžíci mléka. Pokrm posypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozehřátým tukem a gratinujeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě dorůžova.
www.tacos.cz Bešamelová omáčka: Tuk rozehřejeme, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Sejmeme z plotýnky, zalijeme mlékem, dobře rozšleháme a povaříme asi 10 minut. Hotovou omáčku osolíme a opepříme.
www.tacos.cz Podáváme zpravidla s bramborovými knedlíky, s vařenými brambory nebo se slaným pečivem.