zkopírováno z http://www.tacos.cz Název
tagliatelle [talja`tele] vychází z italského
tagliare, což znamená uříznout, řezat. Jde o dlouhé pásky široké 6 - 10 mm nařezané z tenkého plátku těsta. Pocházejí z oblasti Emilia-Romagna a jsou dost podobné těstovinám
fetuccine z Lazia. Podle tradice je poprvé uvařil v roce 1487 boloňský mistr kuchař Zafiran, který se inspiroval účesem Lucrezie d`Este, dcery ferrarského vévody, na její svatbě s Annibalem II. Bentivoglio. Pokrm podávaný na stříbrných talířích nazval
tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran.
www.tacos.cz Vzhledem ke svému drsnějšímu povrchu jsou výborné s nejrůznějšími omáčkami, hlavně masovými ragú nebo omáčkou bolognese. Tradiční formou jsou jsou tagliatelle e briciole noci (se strouhankou a ořechy), uovo e formaggio (s vejcem a sýrem), nebo pomodoro e basilico - s rajčaty a bazalkou.
recepty:
Tagliatelle s masovou omáčkou
Tagliatelle con funghi
Tagliatelle alla zucca e ricotta
Tagliatelle s ančovičkami a strouhankou
Tagliatelle s lesními houbami a burratou