cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2013
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


bav-fer   fer-lin   mac-sag   sci-ver   

scialatielli

strangozzi

stringozzi

tagliatelle

recept ze stránek www.tacos.cz
tagliatelle: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Název tagliatelle [talja`tele] vychází z italského tagliare, což znamená uříznout, řezat. Jde o dlouhé pásky široké 6 - 10 mm nařezané z tenkého plátku těsta. Pocházejí z oblasti Emilia-Romagna a jsou dost podobné těstovinám fetuccine z Lazia. Podle tradice je poprvé uvařil v roce 1487 boloňský mistr kuchař Zafiran, který se inspiroval účesem Lucrezie d`Este, dcery ferrarského vévody, na její svatbě s Annibalem II. Bentivoglio. Pokrm podávaný na stříbrných talířích nazval tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran.

www.tacos.cz Vzhledem ke svému drsnějšímu povrchu jsou výborné s nejrůznějšími omáčkami, hlavně masovými ragú nebo omáčkou bolognese. Tradiční formou jsou jsou tagliatelle e briciole noci (se strouhankou a ořechy), uovo e formaggio (s vejcem a sýrem), nebo pomodoro e basilico - s rajčaty a bazalkou.

     recepty:
Tagliatelle s masovou omáčkou
Tagliatelle con funghi
Tagliatelle alla zucca e ricotta
Tagliatelle s ančovičkami a strouhankou

vloženo 13.03.2010    zobrazeno 3825x    verze pro tisk

tagliolini

tajarin

trenette

tripolini

troccoli

vermicelli