Újházi tyúkhúsleves recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Přivedeme k varu a vaříme při střední teplotě asi 45 minut, dokud maso není téměř měkké, během vaření odstraňujeme pěnu vznikající na hladině. Přidáme houby a mražený hrášek a vaříme ještě 15 minut, do úplného změknutí masa. Polévku přecedíme do kastrolu, maso a zeleninu odložíme vychladnout na teplotu vhodnou k podávání. Pak drůbež vykostíme a odstraníme kůži a maso i zeleninu nakrájíme na sousta. Vývar přivedeme opět k varu, přidáme velmi jemné vaječné nudle a povaříme 5 minut, dokud nejsou měkké, pak přidáme ješte prohřát maso a zeleninu. Před podáváním ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou. Jméno polévka získala po slavném herci 19. století, který ji rád připravoval přátelům.