Soljanka
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 cibule, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, vývar, 215 dkg pečeného masa, 2 nakládané okurky, 2 bobkové listy, 1.215 dl kysané smetany, citrónová šťáva, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Na oleji opražíme větší oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, doplníme ji protlakem, zalejeme vývarem (nebo kostka masoxu). Hned také doplníme na plátky nakrájeným masem (pečené hovězí, vepřové) či uzeninou, nadrobno nakrájenými sladkokyselými okurky (i kvašenými), bobkovým listem a necháme asi 15 minut společně povařit. Polévku podle chuti přikyselíme citrónovou šťávou a osolíme. Když je na talířích, doplníme lžící kysané smetany a posypeme podle možností nadrobno nakrájenou petrželovou natí, pažitkou nebo koprem, v zimním období i nakládaným.