www.tacos.cz Rošt v troubě dejte do nejvyšší polohy a předehřejte ji na 180 °C. Mezitím dejte do dřezu cedník a lilky na něj položte naříznuté a nechte 10 minut stát, aby odtekla zhnědlá šťáva. Když zchládnou natolik, aby šly vzít do ruky, oloupejte je a položte do mísy. Přidejte dvě třetiny strouhaného sýra (místo uvedených sýrů španělských lze použít jako podobné řeckou myzithru nebo italskou ricottu salata), mléko, vejce a žloutek, dobře promíchejte, lilek přitom rozmačkejte. Dochutí se solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Polovinou másla vymažte nízké zapékací mistky (cazuelitas). Rozdělte do nich lilkovou směs, srovnejte jejch povrch a posypte zbývajícím sýrem. Zbývající máslo rozehřejte s medem, v originále se praví, že nejlépe levandulovým nebo rozmarýnovým, a povrch tím pokapejte.
www.tacos.cz Misky položte plech a přeneste do trouby. Teplotu hned zvyšte 230 °C. Peče se 20 minut nebo dokud povrch není zlatohnědý a nafouknutý. Podáváme teplé. Vše můžete mít před pečením připraveno i 4 hodiny předem. V tom případě je uchovejte na chladném místě a nejprve rozehřejte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu asi 15 minut.
www.tacos.cz Recept pochází ze středověké kuchařky, Le Libre del Coch, Robert de Nola, publikováno v roce 1520.