cpt. Cook
 

Lilek po parmsku
(Melanzane alla parmigiana)

Lilek smažený

Lilek zapečený se žampiony

Lilková směs

Lilkové nočky s rajčaty a bazalkou
(Gnocchi di melanzane con pomodorini e basilico)

Lilkový flan
(Flan di melanzane)

Španělsko - Baleáry   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Lilky plněné masem

Berenjenas rellenas de carne

recept ze stránek www.tacos.cz
2 porce:  2  lilky, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1/4 šálku strouhanky, 1/4 šálku plnotučného mléka, 1/2  cibule, 2 stroužky česneku, 1/2  rajče, 20 dkg mletého vepřového masa, 1/2 lžičky mleté skořice, 3/4 lžičky kmínu, 1/2  vejce, 1/4 šálku tvrdého sýra (mančského, případně čedaru)
zkopírováno z http://www.tacos.cz Omytým lilkům ořízneme konec a podélně je rozpůlíme. Do hrnce nalejeme šálek vody, přidáme třetinu oleje a položíme do ní lilky řezem nahoru. Osolíme, opepříme, pod pokličkou přivedeme vodu k varu, pak oheň stáhneme a necháme vařit při mírné teplotě asi 5 - 8 minut, dokud trochu nezměknou, což ověříme špičkou nože. Vyjmeme z vody a necháme zchládnout, aby se s nimi dalo pracovat. Velkou lžící pak dužinu vydlabeme, nasekáme ji a dáme stranou, ponecháme tenké stěny. Lilky umístíme do zapékací mísy i se zbylou vodou.

www.tacos.cz Strouhanku rozmočíme v mléce. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ve zbývajícím oleji, občas zamícháme, dokud nezačne zlátnout. Na poslední půlminutu přihodíme jemně nasekaný česnek. Potom přidáme oloupané a na kousky nakrájené rajče a smažíme dalších 5 minut. Následně do směsi přijde mleté vepřové, osolíme, opepříme, okořeníme mletou skořicí a kmínem a mícháme na prudším ohni, až maso chytne barvu, asi 8 minut. Pak vmícháme nasekanou dužinu a strouhanku a necháme na sporáku, dokud se neodpaří všechna tekutina. Úplně nakonec spojíme rozšlehaným vajíčkem.

www.tacos.cz Lžící naplníme směsí lilkové lodičky, posypeme vše strouhaným sýrem a dáme na 20 minut zapéci do trouby předehřáté na 180 °C. Podáváme horké jako hlavní jídlo nebo v polovičním množství jako teplý předkrm.

vloženo 22.02.2012    zobrazeno 2145x    verze pro tisk

Marinovaný lilek

Máslová tykev plněná kuřecím masem

Nadívaná tykev Matterhorn

Nadívaná tykev s hořčičnou omáčkou

Nadívané lilky
(Aubergines farcies)

Nádivka z tykve

Patizony po jihomoravsku

Pečený lilek se sýrem a medem

Placky z patisonů

Plněná tykev (ďurgeta) I.

Plněná tykev (ďurgeta) II.

Plněná tykev s koprovou omáčkou

Plněná tykev se šunkou