Gnocchi di melanzane con pomodorini e basilico recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz V pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme do něj stroužek česneku, když je česnek opečený, vyjmeme jej, přidáme lilkovou pastu a smažíme asi 10 minut za občasného míchání při vysoké teplotě. Potom přesuneme vychladnout do mísy a pánev prozatím odložíme. K vychladlému přidáme vejce, natrhané lístky poloviny bazalky, špetku soli, mletý pepř a vmícháme mouku se strouhaným sýrem. (Někdy můžete zkusit mouku nahradit vařenými rozmačkanými brambory a zjišťovat, která verze vám bude více chutnat.) Mícháme vidličkou, dokud není směs homogenní. Z těsta vytvoříme koule, které na pomoučeném válu rozválíme do válečku o průměru 2-3 cm. Z toho odkrajujeme nočky, tradičně se v italském prostředí zformují prstem na zubaté podložce, aby získaly svůj vroubkovaný tvar. Necháme je na lehce pomoučeném válu odstát 1/4 hodiny, dáme do velkého hrnce vařit vodu a mezitím připravíme omáčku.
www.tacos.cz Opláchnutá rajčátka nakrájíme na měsíčky. Do pánve, v níž se připravoval lilek, přilejeme trošku oleje, necháme v něm zase zhnědnout stroužek česneku, který potom pinzetou nebo vidličkou odstraníme a do oleje přihodíme rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme druhou půlku natrhané bazalky, povaříme asi 6 minut. Vařící vodu osolíme a opatrně do ní vhazujeme nočky. Vaří se jen pár minut, když vyplavou, jsou hotové a můžeme je děrovanou naběračkou přemisťovat na rajčata. Na pár vteřin pak tuto směs prohazujeme na pánvi a hned horké podáváme.