6 porcí: 150 dkg
těstovin orecchiette, 64 dkg
rapini (případně brokolice), 4 ančovičky, 1
/2 feferonka, 2 stroužky česneku, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Rapini (není-li k dispozici, použije se mladá brokolice) opláchneme, odřízneme tužší stonky. Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Do vřící vody vsypeme těstoviny orecchiette (malá, dvoucentimetrová ouška) a zamícháme. Po pěti minutách přidáme k těstovinám nakrájené rapini a vaříme, dokud orechiette nejsou al dente. Pravidelně mícháme a často kontrolujeme, délka vaření se může dost lišit. Mezitím na pánvi osmahneme na oleji česnek a feferonku a ančovičky (někdy namísto toho kapary a sardelky plněné feferonkou). Česnek odstraníme než zhnědne a omáčku sundáme z plamene. Když jsou těstoviny hotové, scedíme je (trošku vody můžeme odložit, kdyby byla omáčka moc suchá), krátce je zpěníme na pánvi s připravenou omáčkou a ihned podáváme.
www.tacos.cz Jde o tradiční recept z oblasti Apulia.