www.tacos.cz Na malém množství rozehřátého olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku spolu s lososem nakrájeným na kostičky velké asi 1 cm. Osolte, opepřete a zastříkněte suchým bílým vínem a restujte další 2 minuty, aby se víno odpařilo. Sundejte s ohně a rozmixujte spolu s máslem. Rozmixovanou směs promíchejte v míse s nadrobno nasekanou pažitkou a ještě podle chuti osolte a opepřete. Dejte chladit do ledničky asi na 30 minut.
www.tacos.cz Po půlhodině navršte či nastříkejte (např. pomocí cukrářského sáčku) poměrnou část vychlazené lososové směsi do každé formičky se želatinou, na povrch naneste vrstvu zbylé želatiny a dejte znovu chladit, minimálně na 6 hodin. Před servírováním nahřejte aspik na chvíli nad párou, vyklopte z formiček a podávejte s libovolnou oblohou.