Jahodový koláč pod sklem
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 2
15 dkg polohrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, 18 dkg másla, 1
/2 vejce, citrónová kůra, vanilka, sůl,
15 dkg rybízové marmelády nebo jiná zavařenina, 20 dkg jahod,
Na zálivku: 10 dkg moučkového cukru, 1/8 l jahodové šťávy, 3 g želatiny
zkopírováno z http://www.tacos.cz Mouku prosijeme s cukrem, zpracujeme s máslem a vejcem křehké těsto, ze kterého uděláme kolo do dortové formy a z části vyválíme váleček, ze kterého uděláme na placku dovnitř formy okraj. Koláč upečeme do růžova, prochladlý namažeme zavařeninou a na ni naskládáme úhledné půlky jahod. Prolisovanou jahodovou šťávu smícháme s práškovou želatinou a s trochou vody a zahřejeme, ale nevaříme. Chladnoucí želatinovou zálivku nanášíme pak lžící na jahody. Krájíme, až když želatina úplně ztuhne.